Hilotherm

Uw herstel is wat écht telt!

De manier om uw genezingsproces te versnellen….

Voor specialisten

Voor patiënten

1. Het effect op het zuurstof metabolisme:

Door oedeem en haemorraghie wordt het zuurstoftransport naar het weefsel verminderd. Een temperatuurverlaging met 10 graden Celsius zorgt voor een verlaagd metabolisme en aldus ook een verminderde behoefte aan zuurstof, hierdoor is de zuurstoftoevoer voldoende voor regeneratie van de wond.

2. Verwijderen van verontreinigde stoffen:

Om de afvoer van verontreinigde stoffen via het lymfatisch systeem te waarborgen moet de temperatuur van het weefsel eveneens gekoeld worden, de temperatuur mag niet onder de 15 graden Celsius komen om de lymfatische drainage niet te verhinderen.

3. Het effect op de vasculaire functies:

Om een positief effect te krijgen op de veneuze en arteriële flow (door geforceerde vasculaire dilatatie) is een lokaal toegepaste zeer beperkte opwarming. Onmisbaar hierbij is een precieze temperatuurstijging tot 38 graden Celsius en dit enkel in de onmiddellijke nabijheid van de wond. Bij een temperatuur lager dan 10 graden Celsius is geen metabolisme meer mogelijk, onder de 5 graden Celsius worden geen zenuwprikkels meer doorgegeven. Anderzijds is een temperatuur van 38,5 graden Celsius reeds voldoende om een verhoogde kans op denaturatie van eiwitten te krijgen.

Gecontroleerde koeling tegen postoperatieve pijn, oedeem en hematomen.

 • Temperatuur regelbaar van 15-22 graden Celsius (bij de Hilotherm Homecare)
 • Constante temperatuur gedurende de gewenste tijdsduur

Wat is Hilotherapie?

Uw arts gebruikt het reeds.

Gewonde of getraumatiseerde weefsels, zwellingen en bloedingen belemmeren in aanzienlijke mate het transport van zuurstof en voedingsstoffen van en naar het weefsel. Dit leidt tot doorbloedingsproblemen en opwarming van het weefsel door ontstekingsreacties. Uw arts gebruikt Hilotherapie om deze symptomen te behandelen.

Het is een temperatuur-gecontroleerde therapie die het helen van beschadigd weefsel zal versnellen en die wordt gebruikt bij post-operatieve behandelingen, alsmede bij blessures en bij behandeling van chronische ziekten. door de optimale temperatuur kan het metabolisme (stofwisseling) de afvalstoffen verwijderen en het genezingsproces bevorderen.

De temperatuur wordt verlaagd tot een specifieke waarde afhankelijk van de behandeling die nodig is.

Hoe werkt Hilotherapie?

Het is een thermische behandeling van specifieke delen van het lichaam en dit bij variabele temperaturen die precies kunnen worden ingesteld tussen 15°C en 22°C.

Het effect van de temperatuur wordt bekomen door het gebruik van water. Het water wordt in een gesloten systeem tot op de graad nauwkeurig afgekoeld en door een anatomisch gevormd verband gestuurd (verband bestaan in verschillende vormen naargelang het lichaamsdeel dat moet worden behandeld).

Voor beide modellen (Clinic én Homecare) geldt het bovenstaande.

Wat zijn de voordelen voor mij als patiënt?

 • Snellere genezing
 • Minder pijn
 • Minder zwelling
 • Minder medicatie
 • Cuffs zijn latex-vrij

Werking Hilotherm

De werking van het systeem berust op een gesloten watercircuit waarvan de temperatuur door de gebruiker kan ingesteld worden. De ingestelde temperatuur wordt gedurende korte of lange tijd (uren of zelfs dagen) constant gehouden door het toestel. De koeling gebeurt via een grote variëteit aan cuffs naargelang het deel van het lichaam dat men wil koelen of opwarmen. De cuffs bestaan in herbruikbare en disposable versies.

Voor de Hilotherm zijn er diverse (latex-vrije) disposable cuffs beschikbaar:

Kaakchirurgie – Lower Face Cuff zonder link (15000022) of Lower Face Cuff met link (15000012)

Aangezichtschirurgie – Upper Face Cuff (15000013)

Ooglidcorrecties – Eye Cuff open (15000003) of de Eye Cuff Closed (15000002)

Neuscorrecties – Nose Cuff (15000019) of de Nose Cuff T-cast (15000020)

Voor meer online informatie kunt u naar de officiële website gaan www.hilotherapy.com

Verschillende modellen

Hilotherm Homecare
Hilotherm Clinic

Homecare

 • Ideaal voor ‘on-the-move’ gebruik (bijv. in het ziekenhuis, de praktijk, sportclub, thuis of op kantoor)
 • Versnelt herstel na een blessure, operatie, chronische ontsteking en pijn
 • Er kan 1 cuff worden aangesloten
 • Langdurige koeling op een constante temperatuur

Clinic

 • Pre- en postoperatief te gebruiken
 • Er kunnen 2 cuffs worden aangesloten (2 patiënten of 2 verschillende lichaamsdelen)
 • Langdurige koeling op een constante temperatuur

4. Publicaties

 • Lateef TA, Al-Anee AM, Agha MTF. Evaluation the Efficacy of Hilotherm Cooling System in Reducing Postoperative Pain and Edema in Maxillofacial Traumatized Patients and Orthognathic Surgeries. J Craniofac Surg. 2018 Oct;29(7):e697-e706. doi: 10.1097/SCS.0000000000004951. PMID: 30192290.
 • El-Karmi A, Hassfeld S, Bonitz L. Development of swelling following orthognathic surgery at various cooling temperatures by means of hilotherapy-a clinical, prospective, monocentric, single-blinded, randomised study. J Craniomaxillofac Surg. 2018 Sep;46(9):1401-1407. doi: 10.1016/j.jcms.2018.01.012. Epub 2018 Feb 2. PMID: 30031593.
 • Moro A, Gasparini G, Marianetti TM, Boniello R, Cervelli D, Di Nardo F, Rinaldo F, Alimonti V, Pelo S. Hilotherm efficacy in controlling postoperative facial edema in patients treated for maxillomandibular malformations. J Craniofac Surg. 2011 Nov;22(6):2114-7. doi: 10.1097/SCS.0b013e31822e5e06. PMID: 22067848.
 • Barca I, Colangeli W, Cristofaro MG, Giudice A, Giofrè E, Varano A, Giudice M. Effects of cold therapy in the treatment of mandibular angle fractures: hilotherm system vs ice bag. Ann Ital Chir. 2016;87:411-416. PMID: 27427502.
 • www.hilotherm.com/studien/page/2/

Voor verhuur kunt u ook bij ons terecht. De Hilotherm dient ruim vooraf gereserveerd te worden. Voor meer informatie m.b.t. de kosten en voorwaarden kunt u hier terecht.

Menu