Bollard 3D botankers
Ontworpen door Dr. Hugo De Clerck, worden deze botankers veelvoudig gebruikt voor skeletverankering in orthodontische en orthopedische toepassingen. De platen zijn stevig bevestigd met 2 (in de onderkaak) of 3 (in de bovenkaak) schroeven op een veilige afstand van de wortels van de tanden. Meestal worden de bovenste platen met monocorticale schroeven, 2,0mm diameter en 5mm lengte voor de onderste schroeven en 7mm lengte voor de bovenste schroef op de infra-zygomatische top van de bovenkaak gestoken. In de onderkaak worden de platen meestal tussen de hoektand en de laterale snijtand geplaatst. Voor sommige indicaties kunnen ze ook tussen de eerste molaar en de tweede bicuspide worden geplaatst.
Uniek aan de Bollard botankers is dat ze ‘geprint’ zijn van puur titanium (3D). De Bollard botankers bestaan uit één stuk en zijn zonder buigprocedures gemaakt. Hierbij is er geen gebruik gemaakt van een hittebron, wat het risico op breuken verminderd. De botankers zijn gesteriliseerd en dubbel verpakt.
Klasse III-elastieken kunnen worden bevestigd tussen bolderankers op de bovenkaak en in het hoektandgebied van de onderkaak bij jonge, opgroeiende patiënten. Door het uitrekken van de circummaxillaire hechtingen wordt de voorwaartse groei van de bovenkaak vergroot , wat resulteert in een anterieure rotatie van het jukbeen-maxillaire complex. Dankzij de skeletverankering is de mate van protractie van het middengezicht ongeveer het dubbele van de mate van protractie die wordt verkregen met een gezichtsmasker.
Uit nieuw bewijsmateriaal blijkt echter dat ook de kin naar achteren kan worden bewogen zonder achterwaartse rotatie van de onderkaak, dankzij modelleringsprocessen aan de ramus en sluiting van de goniale hoek. Bovendien wordt bij het modelleren van de glenoïdfossa de onderkaak iets naar achteren geherpositioneerd. De combinatie van groeimodificaties van de bovenkaak en de onderkaak kan resulteren in een belangrijke verbetering van de gezichtsesthetiek, ook bij schisispatiënten.
Heeft u een vraag m.b.t. de Bollard botankers?
Klik dan op de volgende link: Website Frequently Asked Questions
- What is the best protocol?
- Why should I NEVER prebend the anchor?
- What type of Bollard miniplate should I use?
- Which screws should I use?
- What are the best locations to fix the plates?
- Do I have to wait after the eruption of the lower canines?
- Which type of anesthesia should I use?
- Are antibiotics needed?
- Removal of the miniplates: when and how?
- What should I do when a miniplate gets mobile?
De bolders zijn CE en FDA goedgekeurd
Ze zijn dubbel verpakt en alleen voor de Europese markt ethyleenoxide-gesteriliseerd
Er zijn 2 verschillende Bollard botankers beschikbaar:
Bollard botanker met haak:
Het algemene ontwerp van de botanker met haak is volledig vergelijkbaar met het ontwerp van de standaard bolder, behalve het intra-orale deel: het bestaat uit een kleine buis van 0,018×0,025 inch met een elastische haak.
Bollard botanker met blokkeerschroef:
Bestaat uit een miniplate met 2 of 3 gaten, een verbindingsstang en een bevestigingseenheid met een blokkeerschroef. Het ontwerp van de cilindrische bevestigingseenheid maakt het mogelijk om allerlei soorten draden te bevestigen om verbinding te maken met het vaste apparaat.
Animatie gebruik Bollard botankers:
Opname Online Webinar over de behandeling van maxillaire en mandibulaire hypoplasie met botankers (14 juni 2022):
Besteloverzicht Bollard botankers:
Met haak
Bolder met haak linksboven 21mm: BH-UL-21
Bolder met haak rechtsboven 21mm: BH-UR-21
Bolder met haak linksboven 19mm Y-design: BH-UL-19-Y
Bolder met haak rechtsboven 19mm Y-design: BH-UR-19-Y
Bolder met haak linksonder 16mm: BH-LL-16
Bolder met haak rechtsonder 16mm: BH-LR-16
Pediatrische bolder met haak linksboven 18mm: BH-UL-18-PED
Pediatrische bolder met haak rechtsboven 18mm: BH-UR-18-PED
Zonder haak
Bolder linksboven 21mm: B-UL-21
Bolder rechtsboven 21mm: B-UR-21
Bolder linksonder 16mm: B-LL-16
Bolder rechtsonder 16mm: B-LR-16
Behulpzame links:
- Voor een compleet overzicht van alle soorten verschillende soorten en maten Bollard botankers kunt u op deze link klikken.
- Voor meer informatie kunt u ook terecht op de officiële website van onze partner en producent: Tita-Link.
- Wanneer u als patient benieuwd bent hoe u, of elk ander persoon zijn/haar gezichtsesthetiek kan verbeteren klikt u hier.
Voor meer informatie staan wij u graag te woord via info@dammedical.nl of 085-1300538.
Vergoeding botankers:
- De plaatsing van botankers kunnen gedeclareerd worden met declaratiecode: 238049, categorie: OZP Overige verrichtingen / Losse facultatieve.
- Omschrijving (be)handeling: het plaatsen van botankers (plaatjes die met 2 of 3 schroefjes op het kaakbot worden geschroefd) als zelfstandige ingreep (niet bij osteotomie, fractuur of reconstructie), per kaakhelft.
- Het tarief voor het plaatsen van botankers (238049) mag niet worden gedeclareerd in combinatie met een osteotomie, een fractuurbehandeling en/of een reconstructieve behandeling.
Publicatie botankers:
In 2017 is een systematische review PLOS ONE en meta-analyse verschenen over de effectiviteit van botankers bij klasse III malocclusies met botankers.
Effectiviteit van interceptieve behandeling van klasse III malocclusies met skeletverankering: een systematische review en meta-analyse, Jorge Rodríguez de Guzmán-Barrera, Carla Sáez Martínez, Montserrat Boronat-Catalá, Jose María Montiel-Company, Vanessa Paredes-Gallardo, José Luís Gandía- Franco, José Manuel Almerich-Silla, Carlos Bellot-Arcís, PLOS ONE, maart 2017
Samenvatting:
Onlangs zijn er nieuwe strategieën verschenen voor het behandelen van klasse III-malocclusies. Skeletverankering lijkt de dentoalveolaire effecten te verminderen terwijl het orthopedische effect bij groeiende patiënten wordt gemaximaliseerd. Het doel van deze systematische review en meta-analyse is het onderzoeken van de effectiviteit van botverankeringsapparaten voor interceptieve behandeling van skeletale klasse III-malocclusies. Er werd gezocht in de Pubmed-, Embase-, Scopus- en Cochrane-databases, evenals in een database met grijze literatuur, aangevuld met handmatig zoeken. De criteria om in aanmerking te komen waren: patiënten die een orthodontische behandeling met skeletverankering (miniplaten en minischroeven) hadden ondergaan. Patiënten met syndromen of craniofaciale misvormingen of die maxillofaciale chirurgie hadden ondergaan, werden uitgesloten.
Per artikel zijn de volgende variabelen geregistreerd: auteur, jaar van publicatie, type onderzoek, steekproefomvang, uitvallers, demografische variabelen, uitgevoerde behandeling, radiografisch onderzoek (2D of 3D), follow-up tijd en kwaliteit van de artikelen over de schaal van Newcastle-Ottawa. De gemiddelden en betrouwbaarheidsintervallen van de volgende variabelen werden gebruikt: Wits, overjet, ANB, SNA en SNB. Aanvankelijk werden 239 artikelen geïdentificeerd. Na verwijdering van de duplicaten en toepassing van de selectiecriteria werden er 9 opgenomen in de kwalitatieve synthese en 7 in de kwantitatieve synthese (meta-analyse). Er kan worden geconcludeerd dat skeletverankering een effectieve behandeling is voor het verbeteren van skeletale Klasse III-malocclusie, maar in vergelijking met andere traditionele behandelingen zoals disjunctie en gezichtsmasker is er geen duidelijk bewijs dat skeletverankering de resultaten verbetert.
De volledige review is te vinden via deze link: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0173875
Groeistimulatie van de onderkaak (klasse II)
Op dit moment wordt onderzocht of custom-made Bollard-Herbst botankers van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de groeistimulatie van de mandibula (klasse II). Stay tuned.